Mi fán terem a Paverpol (textilszobrászat)?

Paverpol, textilszobrászat

Alkotni annyi, mint visszatalálni Önmagadhoz.

Hogy is kezdődött a Paverpol iránti szerelmem? 

Egy kapolcsi kirándulásunknak köszönhetem, hogy megismerkedtem ezzel a varázslatos és szemet gyönyörködtető technikával, melynek neve Paverpol. Egy textilszobrász hölgy kínálta gyönyörű portékáit, rögtön beszélgetésbe elegyedtünk és még aznap utánanéztem, hogyan tudom én is elsajátítani ezt a lenyűgöző eljárást.

Azóta is hálás vagyok Katonáné Tóth Juditnak, a Paverpol Kelet-Európa és Ausztria Képviselet vezetőjének, valamint Yake Anitának a lehetőségért, hogy megtanulhattam a Hollandiából származó, Josefine de Roode által kifejlesztett Paverpol termékek használatát és megszerezhettem az oktatói képesítést is.

Számomra a lehetőségek végtelensége a legfontosabb. A textilen kívül a legkülönfélébb alapanyagokat használhatjuk fel, akár olyan tárgyakat is, amelyekre már nem lenne szükségünk, ezzel a megoldással mégis új életet lehelhetünk beléjük.

A mindenféle limlomok, kacatok, már évek óta nem használt apró tárgyaink új értelmet és külsőt nyernek általa, tehát a Paverpol az újrahasznosítás, az ökodizájn lehetőségét is magában foglalja.

Miért oly vonzó számomra a Paverpol (textilszobrászat)?

– egyediség (sohasem készül két ugyanolyan alkotás)

– több kreatív technikával is kombinálható (pl. dekupázs, média mix)

– az újdonság varázsával hat

– az alkotó a szívét-lelkét belehelyezheti: az alkotások szeretetet, örömet sugároznak

– használati tárgyak létrehozásával a praktikai funkció is érvényesül (ezáltal az alkotások értéke is növekszik)

– véleményem szerint az egyik legszínesebb művészeti ág

– végtelen lehetőségek tárháza

– melegség, különleges hangulat árasztása

A Paverpol technika Magyarországon

A textilplasztikának is nevezhető technika már 10 éve jelen van Magyarországon, de a köztudatban még mindig új alkotási módnak számít. Aki kicsit is kedveli a kézműves alkotásokat és szeret bütykölni, szinte biztosan kedvet kap a textilplasztikához is.

Az alkotók és oktatók számos kiállításon mutatják be műveiket, mellyel lehetőségük nyílik a technika és saját alkotásaik szélesebb körben való megismertetésére is. A pandémiás időszakban jórészt online kiállításokat tekinthetett meg a nagyérdemű.

Maga a technika Paverpol néven terjedt el a köztudatban, hiszen a Paverpol termékcsalád Magyarországra kerülésével indult útjára a diadala. Fontos azonban megjegyezni, hogy létezik a hasonlóképpen jó minőségű Powertex, illetve egyéb, kedvezőbb áron beszerezhető textilragasztók is.

Mint már említettem, a Paverpol márkával találkoztam először, a mai napig is a Paverpolt használom és ajánlom Mindenkinek Katonáné Tóth Judit, a Paverpol Kelet-Európa és Ausztria Képviselet vezetője és a termék minősége iránti tiszteletem jeléül.

A Paverpol termékcsalád megkapta az AP (Art Product) pecsétet, amely a világ számos országában (pl. USA) kötelező a kreatív foglalkozásokon való felhasználáshoz. Ez tanúsítja, hogy gyermekek és felnőttek is egészségkárosodás nélkül használhatják a termékcsalád tagjait. A termékcsalád bevizsgált, környezetbarát termékekből áll, biztonsági adatlappal, hivatalos kereskedelmi engedéllyel rendelkezik.

Akik nem a Paverpol termékcsaládot választják, ők alapvetően textilszobrászatként, illetve textilplasztikaként emlegetik az eljárást. Az oldalamon a technikát több ízben említem egyszerűen Paverpolként, mint technikai eljárás, de mivel hű vagyok a termékcsaládhoz, így a márkát is értheted alatta.

A Paverpol történelmi háttere

Akadnak néhányan, akiket egyes művészeti és alkotási technikák megtanulásánál a történelmi háttér is érdekel, így az ő kedvükért röviden megemlíthetjük, hogy a textilszobrászat története a különböző ruházatok keményítése mellett, a textilek ruha-, és lakásdíszként történő felhasználásához vezethető vissza.

Történelmi tény, hogy a régi időkben is közkedvelt volt ez az eljárás, szerencsére mára mit sem veszített népszerűségéből. Biztosan mindenki találkozott már olyan textilvirágokkal, csipketojásokkal, csipketálakkal, illetve textilből készült karácsonyi díszekkel, melyeket különféle szilárdítási technikákkal hoztak létre.

Ilyen lehet a cukros víz, ragasztó, hajlakk, textil- és étkezési keményítő, keményítőspray. Az az igazság, hogy ezek a keményítési technikák azonban nem hoznak végleges merevséget, mivel a nedves, párás levegő hatására elveszítik tartásukat. 

Egy másik lehetőség a 17. századi barokk öltözködésben jelent meg, amikor is a díszes körgallérokat, magas fejfedőket, parókákat és női   töméssel, náddal és drótszállal erősítették meg.

A Paverpol esszenciája

A technika lényege, hogy egy speciális, külön erre a célra kifejlesztett 3 az 1-ben textilragasztót használunk, mely egyrészt ragaszt, másrészt kövesít, nem utolsósorban pedig kötőanyag is egyben.

A gyárilag színezett változatoknak (fekete, szürke, bronz, púder/barack) köszönhetően ugyanakkor új színt is varázsolnak a használt textilnek. Létezik olyan megoldás is, amikor az átlátszó (transparent) ragasztóba keverjük bele az ízlésünknek megfelelő árnyalatú pigmentport vagy festéket.

Mindenki számára jó hír az, hogy semmilyen előzetes tudás nem szükséges hozzá. Könnyen elsajátítható az eljárás és csak kevés szabályra kell odafigyelnünk. 6-7 éves gyerekek is kipróbálhatják, a kicsit idősebbek már igazi remekműveket képesek alkotni.

A felnőtt korosztály számára is sok-sok örömet, fejlődési lehetőséget, valamint belső gyermekünk jobb megismerésének esélyét rejti magában a technika.

„Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.” (Thomas Huxley)

A Paverpol felhasználási köre

Használhatjuk fa, papír, kő, bőr, gyapjú, selyem, pamut, vászon, üveg, fém, gipsz, kerámia, száraz virág, különféle termések és egyéb természetes anyagokhoz. A felhasználási köre – mint már említettem – gyakorlatilag kimeríthetetlen: a szobroktól kezdve a domborműves képeken át az ékszerekig lényegében bármit el lehet készíteni a segítségével.

A ragasztó levegőn szárad, ezt az időt azonban egy hajszárító segítségével rövidíteni lehet, hogy a munkafolyamatokkal is gyorsabban lehessen haladni.

Amennyiben kültérre szeretnénk készíteni egy alkotást, csupán olaj-, vagy akrilfestéket, illetve lakkot kell használnunk. A lakkok UV védelmet is biztosítanak. Ha nem lakkozzuk le a tárgyakat, az alkotások a tűző napon felpuhulhatnak a hőtől, viszont estére visszanyerik szilárdságukat.

A kültérivé tett szobrok ellenállnak az időjárás viszontagságainak, esőnek, napsütésnek, fagynak egyaránt. Beltéren magas páratartalmú, penészedésre hajlamos helyen javasoljuk a lakk használatát, esetleg akril- vagy olajfesték felvitelét.

Milyen más termékek tartoznak a Paverpol termékcsaládhoz?

  • PaverPlast – 1:5 arányba keverve Paverpollal tésztaszerű anyagot kaphatsz. Ha több PaverPlastot adsz hozzá, akkor akár gyurmaszerű anyagot is kialakíthatsz. Tartós szobrászati pasztaként használható, feszített festővászonra késes technikával is felhordható, érdekes textúrákat lehet létrehozni a segítségével. Szobrok készítésénél is nagy szolgálatunkra lehet, ugyanis a testrészek kialakításánál bőrszerű hatást érhetünk el általa. Pavercolorral a színezés is megoldható.

  • Art Stone – Olyan dekorációs por, mely a főtermékhez keverve kőhatást nyújt. Addig kell gyúrnunk, míg nem tapad már a kézhez. Minél több Art Stone van benne, annál durvább lesz a massza szerkezete és eltérő keménységnél más és más hatásokat érhetünk el (pl. repedezett felület száradáskor). Érdemes kísérletezni vele! Ha PaverPlastot adsz hozzá, akkor lágyabb, jobban gyurmázható anyagot kapsz. Pavercolorral szintén színezhető.

  • Paversand – Speciális 3 D effektek létrehozására alkalmas. A Paverpol mellett lehet Art Stonet vagy PaverPlastot is keverni hozzá, az egyedi keverési arányok következtében különleges hatásokat érhetünk el.

  • Pavercolor – Pigmentpor, mely az átlátszó (transparent) alapragasztóhoz keverhető. Jelenleg 28 színben kapható, a porok egymással is keverhetők, így a lehetőségek tárháza végtelenné válik. Ha szeretnénk, Paverplasthoz és Art Stonehoz is hozzáadhatjuk. Fontos tudnivaló, hogy mielőtt hozzáadjuk a Paverpolhoz, az egyenletes eloszlás érdekében kevés vízzel ki kell keverni. A termékcsalád egyedüli terméke, mely ily módon kevés vízzel higítható.

  • Kiegészítő termékek: Josefine lakkok, Eperfakéreg (Reief), Körgéz (Stockinette), Paverscrub

Fontos tudnivaló, hogy a termékek vízzel nem higíthatók (kivéve a Pavercolor pigmentporok), az anyagokat Paverpollal lehet keverni.

Ugyancsak fontos megemlíteni, hogy bár az eljárás neve textilszobrászat, a Paverpol alapragasztó alkalmazása nem feltételezi egy alkotásnál a textilek használatát. Ez egyben azt is mutatja, mennyire sokoldalúan lehet alkalmazni az alapterméket.

Az alábbi listát inkább ötletadónak, semmint felhasználási alaplistának készítettem, a lehetőségek tárháza ugyanis végtelen.

Az alaptermék (Paverpol) felhasználási módjai:

-kövesítő textilragasztó

-dekupázsragasztó

-Scrapbooking

-Horgolások keményítése

-Ékszer- és gyöngyragasztó

-Miniatűr munkák készítése: pl. baba-és ruhadekorációk

Amennyiben Neked is van ötleted, illetve tapasztalatod, mi mindenre alkalmazható még a Paverpol, kérlek oszd meg velünk. Ha képet is tudsz küldeni az elkészült műről, azzal még inkább tudnád inspirálni alkotótársaidat.

Milyen anyagokat tudsz vele beépíteni?

Szinte a létező összes anyagot bele tudod építeni az alkotásodba, leszámítva egyes műanyagokat. Ilyen kivételt képeznek például a joghurtos, tejfölös dobozok. Ha ezeket bevonjuk valamilyen réteggel, esetlegesen egy takarószalaggal, akkor utána már használni tudjuk a Paverpolt is.

  • textil – szerintem a legtöbb alkotó újrahasznosítási elveket is követve régi, kinőtt ruhákat és textileket használnak fel, mint én is. A legkülönfélébb textilek (csipkék, függönymaradékok, szalagok) is alkalmasak lehetnek a folyamathoz, én személy szerint a pamut pólóanyagot részesítem előnyben. Szerintem ezzel a legegyszerűbb és leghálásabb dolgozni. Érdemes arra odafigyelni, hogy az anyagdarabunk tiszta, olajfolt- és festékmentes legyen, így is megkímélve magunkat az esetleges kellemetlenségektől. Minden alkotó el kívánja kerülni, hogy a készített dekoráció ne úgy álljon, ahogy azt a képzeletében megálmodta.
  • fa – természetesen mi más jöhetne még szóba, mint a fa! Több célból is használható: kiválóan szolgál szobrok alapjaként, illetve faképek készítéséhez is alkalmas. A kirándulásaid során bizonyára Te is találkozol néha különleges formájú ágakkal, illetve más természetes anyagokkal, termésekkel. Ezeket sose hagyd ott, legyen otthon egy készleted, amihez bármikor nyúlhatsz! Boltokban is rábukkanhatsz rengeteg fából készült figurára, filigránra, melyek feldobhatják alkotásodat.
  • papír – beleragaszthatod az alkotásba, például papírból kivágott köröket vagy virágokat. Lehetőséged van rizs- vagy fotópapír, hullámkarton és egyéb papírból készült apróság felhasználására is. Sokszor a papírgurigáknak is új funkciót tudunk kitalálni.
  • kavicsok, homok – ezekkel érdesebb felületeket tudsz létrehozni
  • száraz élelmiszer – bármilyen furán is hangzik, akár a konyhában is körbenézhetsz hozzávalók után! Egyedi, különleges hatást kelt, ha búzadarát, rizsszemeket, tésztát, kávét, tealeveleket, magvakat használsz fel a dekorációidnál.
  • száraz virágok és termések – Itt ismét megemlíteném a kirándulásokat, mint remek beszerzési lehetőségeket. Gyakorlatilag bármely természetben fellehető kincs hozzáadhat valamit az alkotásodhoz. Javaslom, hogy kísérletezz bátran, így egyre jobb és jobb ötleteid lesznek az alapanyagok felhasználását illetően is.
  • gipsz – gipszből öntött figurákat, fejeket is be tudsz építeni akár egy képbe, gipszfejeket, torzókat pedig szobrokhoz tudsz használni.
  • ékszerkő – a különféle színű és formájú ékszerkövekkel érdekes felületeket alakíthatsz ki
  • gyöngyök – a különböző méretű gyöngyökkel életet lehelhetsz egy képbe
  • csomagolóanyagok, konzervdobozok, befőttesüvegek, desszertes dobozok – Igyekszek majd minél több példán keresztül bemutatni, mennyi mindenre is alkalmasak a „szemeteink”.
  • egyéb dolgok: pl. gombok, cipzárak, ékszerek, ecsetek, pénzdarabok – Tényleg bármely otthon talált „hulladékot” hasznosíthatsz az alkotás során. Én például folyamatosan gyűjtögetem az ilyen célra szánt apróságokat. A lakásban több helyen is van egy kis kosárka, a szemetes helyett ezekbe dobom bele a szerencsés apróságokat. Bizonyos időközönként összegyűjtöm őket és válogatás után mehetnek a műhelybe a „helyükre”. Mindig nagy öröm, ha ilyen, más számára értéktelen mütyüröket tudok beépíteni egy-egy képbe, szoborba.
Maga az alkotás folyamata
  • Minden alkotó folyamat a tervezéssel kezdődik. Találjuk ki, mit szeretnénk készíteni, majd gondoljuk végig, mi mindenre lesz szükségünk az alkotáshoz. Ha szobrot készítesz, akkor ki kell alakítanod egy vázat a munka megkezdése előtt. Szobrot úgy is alkothatsz, hogy akár egy már meglévő babát (Barbie) használsz alapnak. Ha képet készítenél, akkor az alapod lehet feszített vászon, falap vagy akár egy törött tányér is.

  • Ha a Paverpolt nem kevered semmivel, akkor az előkészített textildarabokat úgy kell belemártani a ragasztóba, hogy az teljesen bevonja az anyagot. A felesleget távolítsd el, húzd le a textilről. Ezután folytatódhat a textil formálása.

  • Lehetőséged van a Paverpolhoz PaverPlastot, Paversandot vagy Art Stonet is keverni. Ezekről már esett szó a korábbiakban.

  • Miután elkészült az alkotásod alapja, meg kell várnod az anyag száradását, vagyis a textil megkeményedését. Ezt a folyamatot fel lehet gyorsítani egy hajszárító segítségével, de akár ki is várhatod, hogy természetes úton száradjon meg, s csak másnap folytatod az alkotást. Ha ecsettel is dolgozol, akkor minél előbb mosd ki a Paverpolt belőle meleg vízzel, különben másnapra teljesen keménnyé válik. A kezedről is könnyedén le tudod mosni meleg vízzel a Paverpolt, ha nem használtál kesztyűt (mivel ez az anyag természet- és környezetbarát, ezért nem szükséges a kesztyű használata).

  • Száradás után akril- vagy olajfestékkel tudod befesteni az alkotásodat. Amennyiben kültérre fog kerülni, mindenféleképpen lakkozd kültéri lakkal.

  • Többször is előfordult velem, hogy a végeredményt gyűrt bőrből készült kompozíciókhoz hasonlították. És valóban! Miután több érdeklődő is megemlítette benyomását, én is jobban megvizsgáltam az elkészült dekorációkat és megállapítottam: a „bőrhatás” tényleg tapasztalható.

„A legnagyobb öröm az alkotásban a felszabadult, vég nélküli játék, új utak nyitása, a harmónia és az örömszerzés a másik számára.” (Galánfi András)


Ha még több tartalomra vagy kíváncsi, az alábbi linken eléred Pinterest oldalunkat.

Picture of Zsuzsi

Zsuzsi

Cs. Rajnai Zsuzsa vagyok, a Családi Kincsesládikó blogoldal szerkesztője.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Szívesen olvasnál tőlünk még többet? 

Eleged van abból, hogy csak úgy megtörténnek Veled a dolgok?

 

Szeretnéd most már a saját kezedbe venni életed irányítását?

Kérd ingyenes, kinyomtatható pdf anyagunkat, mely olyan pozitív megerősítéseket, motiváló képeket és inspiráló szövegeket tartalmaz, amelyeket a vision boardodra (álomtábla, motivációs tábla) helyezhetsz!