Ikigai-hogyan találd meg életed értelmét?

Ikigai-Igy találd meg az életcélodat

Az ikigai, a vision board és az élet értelme

Az ikigai egy japán kifejezés, amely az élet értelmét vagy célját jelenti. Mondhatjuk egy olyan dologra vagy elfoglaltságra, ami miatt szívesen felkelsz reggel, és ami miatt úgy érzed, hogy valóban élsz. Az ikigai egy kihívást jelentő, de örömteli cél, amely a világban való helyünket és a hozzájárulásunkat tükrözi.

Számos módja van annak, hogy megtaláljuk az ikigaiunkat. Az egyik módszer az, hogy létrehozunk egy vision boardot. A vision board, másnéven álomtábla, vágytábla vagy akár inspirációs tábla egy vizuális eszköz, amely segít felvázolni az ikigait. Erre a motivációs táblára olyan képeket, idézeteket, mantrákat vagy egyéb pozitív megerősítéseket helyezhetsz, amelyek inspirálnak téged, és amelyek eszedbe juttatják, hogy mit akarsz elérni az életben.

A következőkben részletesebben megismerheted az ikigai fogalmát, és megtudhatod, hogyan készíthetsz egy vision boardot, amely segít megtalálni az ikigaiodat.

Az ikigai népszerűsége töretlen

Az ikigai fogalma az ősi Japánban alakult ki, és a mai napig fontos szerepet játszik a japán kultúrában.

Maga a technika Okinawa szigetén alakult ki. Okinawa a világ egyik leghosszabb életű lakosságának otthona. Rengetegen gondolják úgy, hogy ez nem véletlen: a hosszú és boldog élet titka az egyéni ikigai felimerésében rejlik.

Az ikigainak nincs egyetlen, mindenkire érvényes definíciója, de általában azt tekintik ikigainak, ami egyszerre tölt el szenvedéllyel, hasznos, nagyon jó vagy benne és még profitot is hoz.

Az ikigai megtalálása nem könnyű feladat, de megéri az erőfeszítést. Ez egy olyan cél, amely motiválhat minket, és segíthet abban, hogy kiteljesedett életet éljünk. Te biztosan nem szeretenél azok közé az emberek közé tartozni, akik életük végéig sem találják meg a saját ikigaiukat, igaz?

Ha a válaszod igen, akkor hajrá, lelj rá Te is a saját IKIGAIodra!

A rendszer 4 eleme

Az ikigai egy négy elemből álló modell.

1 Az első elem az, amiben jó vagy.

2. A második elem az, amiben szenvedélyes vagy.

3. A harmadik elem az, amit a világ értékel.

4. A negyedik elem pedig az, ami boldoggá tesz.

Az ikigai egy olyan életszemlélet vagy nevezhetjük életfelfogásnak is, amely bárki számára használható, bárhol is él a világon. Nem számít az életkorod, a háttered vagy a képességeid. Ha keresed az élet értelmét, akkor az ikigai egy jó kiindulópont lehet.

Az ikigai az elmúlt években egyre népszerűbb lett a nyugati világban. Sok könyv és cikk jelent meg az ikigairól, és számos vállalat és szervezet kezdte használni az ikigai elvét a munkahelyi motiváció és elégedettség növelésére.

Az ikigai megtalálása vision boarddal

Az ikigai megtalálását tekintsd inkább egy kalandos utazásnak, nem pedig egy elérendő célnak. Akkor csinálod jól, ha örömet okoz, kikapcsol, de egyben inspirál és motivál is.

Nem kell azon aggódnod, hogy mind a 4 elemet egyszerre találd meg. Csak kezdj el gondolkodni azon, hogy mi az, ami fontos számodra, és mit szeretsz csinálni. Aztán lépésről lépésre kezdj el dolgozni az ikigai megvalósításán.

Mint ahogy a bevezetésben említettük, egy vision board (céltábla, manifesztációs vagy vizualizációs tábla) segít az ikigai megtalálásában. Az inspirációs táblát nem csak fókuszálásra használhatod, hanem egy remek önismereti eszköz is egyben! Kiválóan megmutatja, mi zajlik le benned, milyen a jövőképed és melyek a legfőbb céljaid.

A vision boardon olyan képeket és szavakat helyezhetsz el, amelyek inspirálnak téged, és amelyek eszedbe juttatják, hogy mit akarsz elérni az életben. A vision board egy hatékony módja annak, hogy fókuszálj az ikigaiodra, és hogy lépéseket tegyél annak megvalósítása felé.

Íme néhány tipp egy vision board létrehozásához:

  • Vezess egy naplót. Először is írd le, hogy mi az, ami örömet okoz neked. Mit szeretsz csinálni? Mi az, amiben jó vagy? Mi az, ami fontos számodra? Mi az, amit akkor is szenvedéllyel csinálnál, ha nem fizetnének érte?
  • Gyűjts képeket, rövid megerősítéseket vagy szavakat, amelyek inspirálnak téged. Ezek lehetnek képek emberekről, akiket csodálsz, helyekről, ahová mindig is el szerettél volna jutni, vagy dolgokról, amelyeket mindig is meg szerettél volna csinálni. Szavakat is hozzáadhatsz a vision boardodhoz, például célokat, mantrákat vagy pozitív megerősítéseket.
  • Tervezd meg a vision boardodat. Miután összegyűjtötted a képeidet és szavaidat, elkezdheted elrendezni őket a vision boardodon. Nincs helyes vagy rossz módja a vision board elrendezésének. Csak tedd úgy, ahogy az számodra a legszimpatikusabb.
  • Tedd a vision boardodat olyan helyre, ahol minden nap látod. Fontos, hogy minél gyakrabban tekints rá az álomtábládra, hogy emlékeztesd magad a céljaidra és vágyaidra.

Az inspirációs tábla egy hatékony eszköz, amely segít megtalálni az ikigait és lépéseket tenni annak megvalósítása felé. Ha még nem készítettél vision boardot, javaslom, hogy próbáld ki.

Lehet, hogy meglepődsz, hogy milyen nagy hatással lehet az életedre.

Az élet értelme

Tippek az ikigai megtalálásához

Íme néhány tipp az ikigai megtalálásához

Kérdések az 1. elemhez: Amit szeretsz

Gondolkodj azon, hogy mi az, ami fontos számodra. Mi az, ami értékes számodra? Mi az, ami örömet okoz neked? Melyik az a cselekvés vagy hobbi, amelyben teljesen el tudsz merülni (flow-élmény)? Milyen feladatokat oldasz meg könnyen és jól? Emlékezz vissza, mi volt gyerekkorodban a legkedvesebb elfoglaltságod? Mi az, amit gyerekként örömmel csináltál és el tudtad volna képzelni hivatásodnak? Kevesen tudják, de a gyerekkori hobbi az egyik legjobb kiindulópont, ha önismeretre és az ikigai megtalálására adod a fejed!

Kérdések az 2. elemhez: Amit jól tudsz

Gondolkodj azon, hogy mi az, amiben jó vagy. Miben vagy tehetséges? Miben vagy jó?Miben vagy kiemelkedőbb az átlagnál?

Kérdések az 3. elemhez: Amire a világnak szüksége van

Gondolkodj azon, hogy mi az, amit a világ értékel. Mi az, ami iránt kereslet van? Mi az, ami értékes a világ számára?

Kérdések az 4. elemhez: Ami jól fizet

Mi az, amiért jól megfizetnek? Melyek a legsikeresebb szakmák vagy vállalkozási ötletek jelenleg? Van-e olyan ismerősöd, aki nagyon jól él (anyagilag is jól elismerik)? Ha igen, mivel foglalkozik? Gyűjts ötleteket a környezetdben vagy a neten.

Ennél az elemnél ne csak az anyagiakra összpontosíts. Gondold át, milyen jutalmakat kapsz a tevékenységeidért cserébe! Értékesek lehetek az anyagi megbecsülés mellett a jó munkakörülmények, egy kiváló csapat tagjának lenni vagy akár a főnököd elismerése is.

További tippek az ikigai megtalálásához

Néhány ember számára teljesen természetes folyamat az önismeret, míg mások számára ez több időt és erőfeszítést igényel.

További tippek az ikigai megtalálásához:

  • Gondolkodj a múltadban. Mi volt az, amit mindig is szerettél csinálni? Mi az, amiben mindig is jó voltál? Mi volt az, ami miatt mindig is lelkesedtél?
  • Gondolkodj a jelenedben. Mi az, amit most szeretsz csinálni? Mi az, amiben most jó vagy? Mi az, ami miatt most lelkesedsz?
  • Gondolkodj a jövődben. Mi az, amit szeretnél csinálni? Miben szeretnél jó lenni? Mi az, ami miatt szeretnél lelkesedni?

Ötletek

  • Kezdd ki kicsiben. Ne próbáld meg azonnal megtalálni az ikigait. Inkább kezdj ki kicsiben, és lépésről lépésre dolgozz azon.
  • Légy türelmes. Az ikigai megtalálása időt és erőfeszítést igényelhet. Ne add fel, ha nem találod meg azonnal az ikigaiodat.
  • Légy kreatív. Ne félj kísérletezni, és új dolgokat kipróbálni. Lehet, hogy az ikigaiodat a legváratlanabb helyen vagy helyzetben találod meg.

Az ikigai halmazai

Írj egy listát az összes olyan dologról, amit szeretsz, jól tudsz, amire a világnak szüksége van, és amiből megélhetsz. Ezután nézd meg, hol vannak közös pontok. Ha mind a 4 elemnél megvan a közös pont, akkor megtaláltad az ikigaiodat. Gratulálok!

Előfordul olyan is, hogy egy bizonyos életszakaszban csak 2 elem halmazát találod meg. Ezzel sincs semmi gond, vannak, akik így is elégedettek az életükkel.

Ha van kedved és kitartásod, dolgozhatsz azonban tovább is, hogy rájöjj, számodra mi az igazi ikigai.

Megmutatjuk, mi van azokban a helyzetekben, amikor csak 2 elem találkozik egymással.

1.Küldetés

Ha megtalálod azt, amit szeretsz és amire a világnak szüksége van, de a többi elem nem teljesül nálad, akkor a küldetésednek élsz.

2. Hivatás

Ha nálad csak azok az elemek kerültek napvilágra, amire a világnak szüksége van és ami jól fizet, akkor a hivatásról beszélünk.

3. Foglalkozás

Ha már biztosan tudod, mi fizet jól és ezt jól is csinálod, akkor te a foglalkozásodat találtad meg.

4. Szenvedély

Ha pedig abban vagy teljesen biztos, hogy amit szeretsz csinálni, azt nagyon jól is tudod, akkor a szenvedélyednek élsz.

Íme néhány példa arra, hogy milyen tevékenységek lehetnek az ikigai szintézise:

  • Egy művész, aki szeret festeni, jó is benne, és a munkáját nagyra értékelik.
  • Egy tanár, aki imád tanítani, ügyesen magyaráz, és a munkája segít a gyerekeknek fejlődni.
  • Egy orvos, aki szeret segíteni másoknak, magas a szakértelme, és megmenti az emberek életét.

Az ábrán is láthatod, ha mind a 4 elem találkozik, akkor van meg az ikigai!

Ikigai

Ha sikerül megtalálni az ikigait, vagyis azt a tevékenységet, amelyben mind a 4 elem csodásan összeforr, akkor leszel igazán boldog és elégedett!

Ha megtaláltad az ikigaiodat, akkor végre olyan életet élsz, amilyet minden ember szeretne. Imádod a munkádat, értékesnek érzed magad és a külvilág valóban értékeli is a tevékenységedet.

Vágj neki most a kalandnak! Hajrá!

További tartalmakért kövess minket közösségi oldalainkon

Sztárok sikerének titka
Picture of Zsuzsi

Zsuzsi

Cs. Rajnai Zsuzsa vagyok, a Családi Kincsesládikó blogoldal szerkesztője.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Szívesen olvasnál tőlünk még többet? 

Eleged van abból, hogy csak úgy megtörténnek Veled a dolgok?

 

Szeretnéd most már a saját kezedbe venni életed irányítását?

Kérd ingyenes, kinyomtatható pdf anyagunkat, mely olyan pozitív megerősítéseket, motiváló képeket és inspiráló szövegeket tartalmaz, amelyeket a vision boardodra (álomtábla, motivációs tábla) helyezhetsz!